Bones experiencies

Botiga Solidària de Cornellà

Nom AV:
Federació d'AV de Cornellà
Contacte:
Categoria:
Data d’inici:
01/01/2012
Botiga Solidària de Cornellà

Botiga solidària de les Federació d'Associacions de Veïns de Cornellà (FAVCO).

EDICIÓ:

1a edició. Gener 2015

DESCRIPCIÓ:

La FAVCO va impulsar la coordinació amb diferents entitats, preocupades per la situació de crisis de Cornellà, van decidir començar un projecte comunitari anomenat Botiga Solidària. La intenció d’aquest recurs era conjugar els esforços de les entitats socials amb el compromís de l’Administració a fi de donar cobertura a les necessitats sorgides a conseqüència de la crisi econòmica.

Per tal de posar en marxa el projecte es varen constituir en la FAVCO 4 comissions de treball per organitzar diferents temes:

  1. Criteris de la donació de la cistella bàsica. Puntuació dels aliments a les famílies
  2. Constitució d’uns estatuts amb caràcter unitari amb les altres entitats.
ENTITATS COL·LABORADORES:

Les estructures estatutàries de la Botiga Solidària han conjugat els esforços de les entitats socials de Cornellà i del Departament de Serveis Socials en la derivació de les famílies per poder posar en marxa el projecte Botiga Solidària. Per mantenir la qualitat del servei en l’ajuda d’aliments a les famílies comptem amb la recollida d’aliments frescos per part dels mercats de la ciutat i la col•laboració d’alguns supermercats.

PERSONES BENEFICIÀRIES:

4890 persones

OBJECTIUS:
  1. Consolidar el nivell de cobertura de les necessitats bàsiques. Aquest objectiu ha tingut un nivell d’assoliment alt, tot i que en la mesura que el projecte tingui més rodatge i s’ampliï el volum d’aliments disponibles es pot incrementar el nombre d’usuaris atesos.
  2. Fomentar i canalitzar la solidaritat ciutadana. La solidaritat s’ha constatat tant pel nombre de persones que s’han ofert com a voluntaris (al voltant de 100) com per la resposta dels ciutadans en front a les diferents campanyes de recollida d’aliments.
  3. Dignificar la donació d’aliments. Tot i que sempre hi ha aspectes que es poden millorar el canvi en la donació d’aliments ha estat molt important: introducció de tarja de recollida, dies i hores previstos, cistella bàsica amb aliments bescanviables en funció d’hàbits d’alimentació.
  4. Reduir el malbaratament. S’ha treballat el malbaratament amb un mercat municipal i diversos comerços locals que aporten aliments frescos per a la botiga. Es continuà treballant amb altres mercats i superfícies comercials.
  5. Consolidar la Botiga Solidària com una entitat de la ciutat amb les seves estructures estatutàries i reconvertir-la en un servei comunitari de la ciutat. Liderat per les organitzacions fundadores
ACTUACIONS:
  1. Constitució d’una junta on la FAVCO va assumir la presidència
  2. Receptors del Banc d’aliments i dels excedents europeus
  3. Organitzar campanyes de sensibilització a la ciutadania per el recapte d’aliments.
  4. Treballar la sensibilització del voluntariat
  5. Curs formatiu de manipulació d’aliments i mesures contra el malbaratament.
QUÈ HEU ACONSEGUIT?

S’ha aconseguit poder atendre a les famílies sense recursos amb criteris de dignitat i a la vegada, sensibilitzar i reivindicar la necessitat d’altres recursos a l’àmbit social durant el temps que durà la crisis social i econòmica.

La Botiga Solidària, desgraciadament es un recurs en una situació d’emergència però continuem defensant l’Estat de Benestar Públic.

OBSERVACIONS?

Remarcar el compromís del moviment veïnal i de les entitats de la ciutat conjuntament amb el voluntariat durant el temps que es mantingui aquesta situació.

GALERIA D'IMATGES:
Comparteix la teva proposta

Agraïm el suport de

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram